Uwielbiam zdrowe sałatki! Poniżej znajdziecie trzy sprawdzone przeze mnie przepisy, dzięki którym przekonacie się, że zdrowa sałatka wcale nie wymaga użycia wyszukanych składników ani specjalnych umiejętności kulinarnych.
Zdrowe sałatki to danie nie tylko dla osób będących na diecie. Zapewniam was, że pyszna i zdrowa sałatka sprawdzi się także jako posiłek do pracy czy kolacja dla znajomych. Sama mam trzy sprawdzone przepisy, które sprawdziły mi się w wielu sytuacjach a ich wykonanie nie zajmuje dużo czasu.
Sałatka grecka – absolutna klasyka
Najprostsza zdrowa sałatka, jaką znam! Do jej przygotowania potrzebujecie dużą garść pokrojonej sałaty (obojętnie jakiej, tutaj użyłam akurat gotowej mieszanki sałat), kawałek sera feta, trochę pokrojonych pomidorów i ogórków oraz kilka czarnych oliwek. Wszystkie składniki kroimy, mieszamy i gotowe. Całość najlepiej skropić oliwą z oliwek. Kompozycja ta służy mi zazwyczaj jako baza, do której dodaje różne składniki (np. pestki dyni, suszone pomidory, a nawet kurczaka), tworząc inne zdrowe sałatki. Tutaj akurat dodałam trochę cebuli. Sałatkę tę, podobnie jak ostatnią, jem z dodatkiem pełnoziarnistego pieczywa lub bagietki.
Sałatka z pomarańczą
Brzmi ciekawie, prawda? Na talerzu układam rukolę, pokrojonego w kostkę pomidora (najlepiej malinowego), kawałki dobrze obranej ze skórki pomarańczy oraz czarne oliwki. Nieoczywiste ale świetne połączenie smaków i kolorów. Koniecznie spróbujcie! Taka zdrowa sałatka, podana na płaskim talerzu, z pewnością zachwyci waszych gości. Pamiętajcie jednak, że trzeba zjeść ją od razu po przygotowaniu, ponieważ pomidory i pomarańcza szybko puszczają sok. Jeżeli jesteście ciekawe jeszcze lepszego połączenia smaków, zrezygnujcie z dodania rukoli. To połączenie podbiło moje serce! Kolorowa, smaczna i przede wszystkim lekka i zdrowa sałatka. 🙂
Sałatka z łososiem, awokado i papryką
Najlepiej, by zdrowe sałatki zawierały także składniki będące źródłem zdrowych białek i tłuszczy. Takim jest między innymi łosoś, który, jak twierdzą dietetycy, jest bogatym źródłem kwasów omega-3, które korzystnie wpływają na nasz układ krwionośny oraz zmniejszają ryzyko otyłości. Dodatkowo, ryba ta zawiera w sobie dużo białka, przydatnego w procesie budowania masy mięśniowej. Dlatego właśnie włączyłam ją do mojej sałatki, dodając do niej także awokado i czerwoną paprykę oraz przyprawiając ją ziołami prowansalskimi. Najbardziej smakuje mi wersja z rukolą. 🙂
Powyższe przepisy na zdrowe sałatki są naprawdę bardzo proste i nie wymagają wielu składników. Dodatkowo, można je łatwo modyfikować, tworząc różne smakowe kompozycje. Świetnym dodatkiem do nich są także prażone pestki dyni, słonecznika lub nawet migdałów oraz dobrej jakości pieczywa. Zdrowa sałatka z takim dodatkiem z pewnością zachwyci was i waszych gości. U mnie największym hitem okazała się ta z pomarańczą. Koniecznie wypróbujcie i dajcie znać, która najlepsza.
1 Komentarz
Z pomaranczą faktycznie ciekawe, moze wyprobuje 🙂